Kuchnia to miejsce gdzie przechowujemy mnóstwo potrzebnych nam akcesoriów służących do gotowania. Znajdują się tu m.in. naczynia, garnki, sztućce, sprzęt i środki do utrzymania czystości, a także artykuły spożywcze i wiele wiele innych.

Jak zorganizować tę przestrzeń aby była funkcjonalna, a poruszanie się po niej intuicyjne i przyjemne?

Istnieje wiele udogodnień i rozwiązań, które znacznie ułatwiają zagospodarowanie przestrzeni w kuchni. Firmy produkujące akcesoria meblowe wręcz prześcigają się w pomysłach, aby ułatwić nam funkcjonowanie w kuchni. OTO KILKA PRAKYCZNYCH PROPOZYCJI.

1.GARNKI

Są bardzo często używane, więc potrzebny jest do nich łatwy dostęp. Ze względu na dość duże ich rozmiary i wystające uchwyty nie zmieszczą się w każdej szafce. Dobrym rozwiązaniem są głębokie i szerokie szuflady. Możemy ułożyć jeden garnek na drugim i mieć łatwy do nich dostęp. Z myślą o przechowywaniu tego typu sprzętów kuchennych powstały systemy montowane w szafkach narożnych. Są to miejsca trudno dostępne i przechowywanie w nich czegokolwiek jest dość uciążliwe, bo wiąze się z „głębokim nurkowaniem” w głąb szafki. Systemy typu Magic Corner lub inne systemy narożne są idealnym rozwiązaniem. Oto przykłady: 

 

2. TALERZE, SZKLANKI, INNE SZKŁO

Klasyczny sposób przechowywania talerzy czyli umieszczenie ich jeden na drugim w górnej szafce wydaje się całkiem wygodny. Istnieją jednak jeszcze inne możliwości. Coraz częściej stosowanym sposobem jest przechowywanie talerzy w głębokich szufladach umiejscowionych blisko zmywarki, co pozwala na sprawne przekładanie czystych naczyń do szuflady bez zbędnego ich dźwigania. W szufladach możemy ułożyć talerze standardowo jeden na drugim lub wykorzystać udogodnienia takie jak: dedykowane uchwyty na talerze lub wkład na talerze w pozycji pionowej.  Szklanki  i  kubki możemy przechowywać w górnych szafkach zamkniętych lub w witrynach przeszklonych, a także półkach otwartych, lecz w tym przypadku istnieje ryzyko szybkiego gromadzenia się kurzu.

 

3. SZTUĆCE

Najlepiej przechowywać je w górnej szufladzie. Organizację sztućców ułatwiają nam dostępne na rynku liczne organizery. Mamy do wyboru gotowe plastikowe wkłady, lub moduły umożliwiające nam dostosowanie do naszych indywidualnych potrzeb.

 

 

4.SŁOIKI,BUTELKI,ZAPASY

Są to artykuły spożywcze po które sięgamy dość często i potrzebny jest łatwy do nich dostęp.  Dobrym rozwiązaniem są wysuwane kosze cargo. Ułatwiają one dostęp do artykułów umieszczonych w nich bez zbędnego schylania się i szukania w głębi szafki. Dostępne są rożne wysokości i szerokości tego rodzaju koszy.

 

5. KOSZE NA ŚMIECI I ŚRODKI CZYSTOŚCI

Zazwyczaj umieszczone są razem pod szafką ze zlewem. Kosze na śmieci mogą być dostosowane do segregacji wg naszych upodobań. Mogą być one zamontowane w szufladzie bądź za frontem otwieranym w tradycyjny sposób. Środki czystości mogą być umieszczone za koszami na śmieci , np na specjalnej macie.