Kuchnia to centralne miejsce w naszym domu. Spędzamy w niej z reguły dużo czasu. Warto zaprojektować tą przestrzeń w taki sposób, aby poruszanie się po niej było funkcjonalne i ergonomiczne. Dzięki temu codzienne gotowanie nie będzie tylko koniecznością, ale również czysta przyjemnością.

Planując swoją kuchnię pamiętaj, że ma ona służyć tobie i twoim bliskim.  Zastanów się jakie rozwiązania będą najlepsze dla twojej rodziny. Przemyśl czy kuchnia będzie służyć tylko do codziennego gotowania posiłków, a może będzie miejscem wspólnych spotkań ze znajomymi i eksperymentów kulinarnych.  To ty wiesz jakie masz nawyki i co jest dla ciebie wygodne. Podczas spotkania z projektantem warto mu o tym powiedzieć, aby uwzględnił to w projekcie.

Istnieją również zasady ergonomii, które sprawdzają się u ogółu użytkowników i są uniwersalne.  Dzięki zastosowaniu ich, nasza kuchnia będzie funkcjonalna a poruszanie się po niej będzie intuicyjne i bardzo łatwe.  Zaoszczędzi to nasz czas – unikniemy wielokrotnego pokonywania tych samych odcinków drogi lub zbędnego otwierania szafek.

W każdej kuchni można wyodrębnić kilka podstawowych stref:

  • przechowywania
  • zmywania
  • przygotowywania posiłków

Celem odpowiedniego rozlokowania tych stref jest swobodne i płynne przechodzenie miedzy etapami przygotowywania posiłków.

Opis stref kuchennych:

strefa przechowywania – w niej przechowywane są wszystkie produkty spożywcze.  Znajduje się tutaj lodówka wraz z zamrażalnikiem, a także szafki na rożne artykuły spożywcze. Ważne jest rozlokowanie ich zgodnie z częstotliwością sięgania po  nie, a także branie pod uwagę ich ciężaru (artykuły lżejsze na górnych półkach, cięższe na dolnych).

strefa zmywania – znajduje się tu zmywarka, zlewozmywak, suszarka do naczyń, pojemniki na śmieci. Istotne dla zasad ergonomii jest umieszczenie szafek, szuflad obok zmywarki, w których przechowujemy czyste naczynia. Ułatwi to i usprawni wyjmowanie naczyń ze zmywarki.

strefa przygotowywania posiłków – ważna jest tu wystarczająca ilość blatu roboczego, którą każdy możne dostosować do indywidualnych potrzeb. W skład tej strefy wchodzą urządzenia do obróbki termicznej żywności, takie jak płyta grzewcza, piekarnik, mikrofalówka. Szafki i szuflady muszą być dostosowane do przechowywania garnków i innych akcesoriów przydatnych podczas gotowania.

Warto wiedzieć!

Istnieje również poziomy podział zabudowy mebli kuchennych. Strefę najwyższych półek, do których często dostęp jest możliwy przy pomocy drabinki lub stołka warto przeznaczyć na akcesoria kuchenne używane bardzo rzadko, np. naczynie do zapiekania, robot kuchenny.  Na wysokości wzroku i poniżej powinny znaleźć się elementy najczęściej używane, takie jak sztućce, talerze, garnki, artykuły spożywcze( przyprawy). Najniższy poziom może być wykorzystany na przechowywanie elementów najcięższych, nieco rzadziej używanych, a także artykułów spożywczych.

Pamiętajmy jednak, że wszystkie zasady są po to by je łamać, a  kuchnia powinna być zaprojektowana według naszych indywidualnych potrzeb i upodobań.